esküvői névválasztás

Névválasztás

A névváltoztatási szándékról az anyakönyvvezetői hivatalba való bejelentkezéskor kell nyilatkozni. Manapság már számtalan lehetőség közül választhatnak a párok az esküvő előtt a névválasztást illetően, míg régen csak két forma volt megszokott:

– a férj teljes nevét átveszi a feleség a házasságra utaló -né képzővel (a mi esetünkben ez így nézne ki: Boda Géza Péterné – Boda Géza) –> a férfi TELJES neve ‘átvételre’ kerül

– a férj vezetéknevét átveszi a feleség a -né képzővel a saját leánykori név megmaradásával (Bodáné Szántó Eszter – Boda Géza)

 
Ma, a 21. században már jóval többféle variáció közül választhatunk (természetesen az előző kettőn kívül), ami befolyásolhatja a leendő gyerek nevét is:
  • a feleség megtartja a leánykori nevét (Szántó Eszter – Boda Géza)
  • a férj vezetéknevét átveszi a feleség a keresztnév meghagyásával (Boda Eszter – Boda Géza)
  • a feleség vezetéknevét átveszi a férj (Szántó Eszter – Szántó Géza)
  • a férj vezetéknevét kötőjelesen hozzátoldják a feleség teljes leánykori nevéhez (Boda-Szántó Eszter – Boda Géza)
  • a férj vezetéknevét kötőjelesen hozzátoldják a feleség teljes leánykori nevéhez, amit a férj is átvesz (Boda-Szántó Eszter – Boda-Szántó Géza –> ebben az esetben a leendő gyerek vezetékneve is mindenképpen Boda-Szántó lenne)
  • ugyanez csak fordítva vannak a vezetéknevek: (Szántó-Boda Eszter – Boda Géza)
  • ugyanez fordítva, csak a férj is átveszi: (Szántó-Boda Eszter – Szántó-Boda Géza –> ebben az esetben a leendő gyerek vezetékneve is mindenképpen Szántó-Boda lenne)

Természetesen a leendő gyerek kaphatja a vezetéknevét mindkét szülő után, ez már szabadon választott, de erről is a hivatalban, szánékbejelentéskor kell nyilatkozni.


Plusz Wedding Life tipp: az esküvő előtt, a hivatalban névválasztáskor lehet ingyenes kérni a férj nevének módosítását is. Ez egy remek alkalom, akinek két keresztneve van, de a másodikat egyáltalán nem használja (sőt, összekavarodik, hogy hivatalosan mindenhova írnia kell) most módosíthatja. Persze utána a feleséggel együtt az össze papírját le kell cseréltetnie.