wedding-decoration-4

Ültetési segítség

Az ültetés egy elég kényes esküvői téma.
Általában mindig van belőle egy (jobb esetben) kisebb vita. Mindenki máshova gondolja ültetni a rokonokat, barátokat, ismerősöket és persze mivel az egy asztalhoz férők száma általában 10 fő, így erre is figyelni kell és akkor még ott van a fő asztalnál ülők kérdése, valamint a szertartás. Egy dolgot kell mindig a szemünk előtt tartani: a menyasszony és a vőlegény véleménye a legfontosabb.

A szertartásnál két eset közül lehet választani: a menyasszony rokonai egyik oldalra, a vőlegényé a másikra üljenek, vagy pedig mindenki oda üljön ahova tetszik. Persze a templomban a szokásokhoz kell igazodni.

Az esküvői főasztali ültetésnél is számos lehetőség adódik.

Itt lehet feltenni azt a kérdést, hogy mi is a szokás? Nincs semmi kőbe vésve, rengeteg módon lehet megoldani. Van aki úgy szeretné, hogy a pár mellett csak a szülők üljenek, van aki úgy hogy a pár mellett a tanuk és mellettük a szülők, lehet úgy is hogy a nagyszülők is ott ülnek, lehet hogy csak a pár ül ott és persze van az mikor U alakban van az asztal, (nincs is igazán főasztal) vagy a menyasszony és vőlegény tized magával is körasztalnál ül.

Persze mindig vannak olyan tényezők, amik sokkal nehezebbé teszik a választást:

  • az ifjú pár egyik tagjának (vagy mindkét tagjának) testvérei hozzák magukkal a párjukat,
  • a szülők elváltak, esetleg egyik másik szülő újraházasodott,
  • ha a pár egyik tagjának közeli hozzátartozója elhunyt,
  • előfordulhat, hogy a vőlegény vagy menyasszony nem az egyik szülőjét érzi magához a legközelebb…

Ezekben az esetben nincsen legjobb választás. Vagy ezen okok miatt, vagy egyébként is választhatja a pár, hogy csak ketten ülnek a főasztalnál. (egyébként nekem ez amúgy is a legszimpatikusabb megoldás – figyeljen mindenki az esküvő fő résztvevőire:)


Plusz Wedding Life tipp: Az asztaloknál igyekezni kell úgy ültetni a vendégeket, hogy legyen valaki, akit egy kicsit is ismernek, így nem érzik magukat elveszettnek. (természetesen kivétel, ha senkit sem ismernek – úgy itt az ideje ismerkedni).


Nagy általánosságban a meghívott vendég vagy a párjával vagy a családjával érkezik, így természetes, (ez egy íratlan szabály), hogy őket tilos külön ültetni. (de gondolom ez senkiben sem merült fel) Mindig felmerül olyan dilemma, hogy az egyik asztalhoz is teljesen odaillik, de a másikhoz is a vendégpár (akár még egy harmadikhoz is, mert mondjuk családtag is), itt célszerű azt nézni, hogy hogyan jön ki a 10 fő a legpraktikusabban, és hogy azok a lehető legjobb társaság legyen. Ezért jó a körasztal, hogy a társaság minden tagja látja egymást.
Persze az U alakos elrendezés nem igényel ennyi fejtörést, mivel ott csak azt kell kitalálni, hogy ki-ki mellett üljön és hogy ki üljön a legközelebb a párhoz. (ez úgy szokás, hogy a legközelebbi rokonok ülnek a legközelebb, utána a távolabbi rokonok vagy legszorosabb barátok és utána a többiek)

Végül, de nem utolsó sorban van még egy elég egyszerű megoldás: mindenki oda ül, ahova akar. Ezzel csak egy probléma van: azzal fog elmenni legalább 15-30 perc, hogy mindenki találjon egy számára szimpatikus helyet.

Van egy köztes megoldás: ha csak asztalhoz osztjuk be a vendégeket és azon belül tetszőleges helyet választanak.