fennes_wedding

Költséghatékony megoldások

Akár kis esküvőben, akár nagyban gondolkodik a pár, ha egy kicsit spórolni szeretne hasznos költséghatékonyabb megoldások felé nézelődni. Attól hogy valami olcsóbb vagy kedvezőbb áru még nem feltétlen jelenti azt hogy gagyi. Okosabb ötletekkel sokat lehet spórolni, vagy később is fel lehet használni máshol a választott tárgyat/ruhát.

Néhány ötlet az esküvői spóroláshoz:

  1. A legelső és legfontosabb kérdés az esküvő napjának a kitűzése. Elég sok hely majdnem fél áron adja az esküvői csomagját pénteki vagy hétköznapi esküvő esetén, így már ezen is nagyon sokat lehet spórolni.
  2. A legkedvezőbb árú megoldás az esküvői ceremóniát illetően. ha az anyakönyvi hivatalban van és nem egy külső helyszínen, így ez sem egy utolsó szempont. A hivatali esküvőnél számítani lehet pezsgő felárra, így az is egy költséghatékonyabb lehetőség, ha a pezsgőt magunk visszük. (ebben az esetben magunknak kell gondoskodni róla, hogy ki szervírozza ki időben)
    Amikor külső helyszíni ceremóniát választunk a helyszín kerületi anyakönyvi hivatala vonul ki, és állapítja meg az összeget. A pénzt az önkormányzatnak kell befizetni, így nincs lehetőség olcsóbb megoldásra külső ceremónia esetén.
  3. Elég nagy tételt jelent a ruha kérdése. A nőknél ebből két típus is kell (esküvői és menyecske), ami már alapból egy vagyon. A menyasszonyi ruhánál ha valaki habosabbat/díszesebbet szeretne akkor nem nagyon lehet spórolni, maximum ha a varratást választja egy olcsóbb helyen. A bérlésnél is általában amin csipke és nagyobb díszítés van, az a feláras. A menyecske ruhánál azonban vagy egy olcsóbbat célszerű választani, vagy olyat, amit később is fel lehet venni, esetleg véletlenül leárazásban is lehet találni egy pont megfelelőt. (ahogy a ruhánál, a cipőnél is ajánlatos a későbbi  hordás szempontjából választani)
  4. A csokrot illetően lehet csináltatni papírból, selyemből vagy bármilyen más anyagból hogy tartós legyen és örökre megmaradjon, akkor biztosan megéri a rá költött összeget. (persze ehhez vevőnek kell lenni a ‘nem megszokott’ dolgokhoz, illetve utána lehet ugyan nézegetni otthon, de ahhoz hely kell és állandó portörlés 🙂
  5. Amennyiben a helyszín rugalmas, sokat lehet spórolni az esküvői dekoráción, Érdemes olyan dekorációs elemeket választani, amik a későbbiekben is hasznosíthatóak lesznek. Amennyiben valakinek tetszik a dekorációt fel lehet dobni kézzel készült dolgokkal, olcsóbb helyeken beszerzett jópofa tárgyacskákkal, vagy esetleg garázsvásárokon vásárolt szerzeményekkel.
  6. A torta és sütemények igen költséges része az esküvőnek, azonban ha valaki a családból kézzel készíti az sokkal költségkímélőbb, arról nem is beszélve, hogy szívből jövő ajándék a rokontól, így különleges dísze lesz az esküvői ceremóniának.
  7. Végül, de nem utolsó sorban a nászúton is lehet spórolni, ha vagy sokkal előbb kerül lefoglalásra az út (first minute) vagy a last minute-re esik a választás (ez a legolcsóbb, de ehhez kell a legrugalmasabbnak lenni – néhány napon belül van az indulás) 

Plusz Wedding Life tipp: ha okosan és időben indulunk neki az esküvő megszervezési fázisainak, akkor sokat tudunk spórolni 🙂